Върховния административен съд окончателно отмени заповедта на зам.-кмета на община Бургас,

...
Върховния административен съд окончателно отмени заповедта на зам.-кмета на община Бургас,
Коментари Харесай

Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

Върховния административен съд окончателно анулира заповедта на зам.-кмета на община Бургас, съгласно която би трябвало да бъде съборена голямата оранжерия до имението на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в лесопарк " Росенец ", заяви " ". Това стана по тъжба на фирмата  " Хермес Солар ", която се води създател на градежа.

В р се споделя, че в заповедта за унищожаване на противозаконните постройки, подписана от зам.-кмета на Бургас по " Строителство, вложения и районно развиване ", не са разказани задоволително детайлно и ясно кои тъкмо противозаконни постройки и с каква повърхност би трябвало да бъдат отстранени като противозаконни. По делото са направени експертизи, които откриват какво съставлява постройката - подреденият за унищожаване градеж е сглобяема сграда с три свързани елементи - А, Б и В от железна структура с разнообразни размери. Общата повърхност на трите елементи е 912 кв.м.

Според съда обаче разказаният в заповедта градеж не е индивидуализиран в задоволителна степен, което попречва опцията за подобаващ правосъден надзор на заповедта и сходството й с използваните законови разпореждания. В разпоредителната част на заповедта е подредено премахването на противозаконен градеж " оранжерия с приблизителна повърхност 500 кв.м ".

" Доколкото в заповедта е подредено унищожаване на " оранжерия " с повърхност, неотговаряща на измерената при инспекцията на вещото лице, и поради неналичието на конкретизация в акта, то вярно съдът приема, че издадената заповед не съдържа тъкмо и ясно индивидуализиране на подредения за унищожаване обект, което обосновава извод за нейната незаконност ", показва Върховен административен съд, като разяснява и решението на миналата инстанция.

И показва, че съгласно административно-процесуалния кодекс издателят на акта би трябвало да потвърди безапелационно основанията за издаването на заповедта, което в тази ситуация не е направено. " Крайният извод на административния съд, че заповедта на зам.-кмета по " Строителство, вложения и районно развиване " на община Бургас е незаконосъобразна и следва да се анулира, е верен ", вземат решение висшите магистрати.

ПРЕДИСТОРИЯТА

През декември 2020 година отрасловият зам.-кмет на Бургас подреди на сдружението да отстрани противозаконната оранжерия. В претекстовете на заповедта за унищожаване е посочено, че няма данни за годината на изграждане, както и че градежът е изработен без утвърден капиталов план и позволение за градеж. Бургаският съд позволява техническа експертиза, съгласно която оранжерията е преместваем обект, сложена е без да има трайна връзка с терена, инсталирана е на място от авансово готови в работилница градивни детайли, свързани с болтова връзка, като стоманобетоновият фундаментен детайл може елементарно да се демонтира и да се възвърне първичния тип на терена.

" Сега " напомня, че през април ВАС окончателно реши, че двуетажната постройка на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е противозаконна и би трябвало да бъде съборена. Въпреки че преди повече от година още две от постройките към сарая на Доган бяха оповестени за противозаконни и след в действие правосъдно решение би трябвало да бъдат съборени, към момента не може да се откри компания, която да извърши тази активност. Тъй като постройките се намират на държавна земя, а създателят на строителството остана незнаен, събарянето им ще бъде платено от данъкоплатците.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР